VALKOINEN MUSTA

Näyttely Someron Kivimeijeri 15.6.-18.8.2024

VALKOINEN MUSTA -VALKOINEN JÄNIS JA MUSTA UUNI -näyttelyn kokonaisuus muodostuu Markku Keräsen värikkäistä maalauksista, Pekka Jylhän veistoksista, Antero Kareen muinaisuudesta ja mustasavukeramiikan laajasta katsauksesta.

“Nuori sielu avoimena” on kirjoitettu metallikirjaimilla Pekka Jylhän J.V.Snellman -monumenttiin Kokkolassa. Vapaalla asenteella liikkuen Jylhästä on muodostunut julkisten veistosten ennätystekijä. Alkurysäys oli presidentti Kekkosen muistomerkki Lähde ja vaihtelevista ajatuksista kertovat teosnimet Ilmestys, Valon pesä, Helmenkalastaja, Aurinkosilta, Linnunrata, Kohtaaminen. Olen itä – olen länsi.

Valkoinen jänis on monitulkintaisin Pekka Jylhän hahmoista. Se asettuu nyt seikkailuun hanhensulista valmistettujen veistosten kanssa, valkoisuuteen jota ehkä kuvaa hänen vanha teosnimi Puhdas omatunto.

Markku Keränen on värimaalari. Hän on värimaalari jopa siinä määrin, että alkutuotannon kansanlaulumaiset ihmiskuvaukset ovat pelkistyneet väripallojen sommitteluiksi. Linnun lennättäjät ovat kuitenkin edelleen Hailuodossa, sen ilmapiiri ja valo ja kasvillisuus ja vaikkapa kotipiiriin taas keväällä saapuva odotettu oma kuovi näkyvät geometriselta vaikuttavan maalauksen läpi, värikerrontana.

“Pidän sinun paletistasi” sanottiin 1900-luvun alussa värimaalauksen yleistyessä. Taiteilijat eivät suinkaan puristaneet kaikkia maalituubejaan maalialustalleen, vaan valitsivat luonteelleen sopivat. Juuri tästä tutkimuksesta Keräsen temperamaalaukset kertovat.

Antero Kare on polttanut lisää savea. Peuran, muinaistaiteen ja ihmishistorian lisäksi veistoksiin on ilmestynyt geologian ja maankamaran liikkeitä, ikuista muutosta ja aineen olomuodon kehittymistä toiseksi.

Kuumuuden kemian ja fysiikan tuhannet lainalaisuudet painivat keskenään niin että tulosten rikkaudesta on vaikea päätellä ovatko teosten tarkoitusperät kulttuurihistoriasta vai tulivuorikaivannosta. Ehkä tarkoituksena onkin esittää nämä kaikki yhdessä jokaisessa ympäristömme havainnossa.

MUSTASAVUKERAMIIKKA

Kesän erikoisuus on mustasavukeramiikka. Quartin kaupunki Kataloniassa Espanjassa on kasvattanut erikoisosaamista mustasavukeramiikassa. Suomalaiskeraamikoilla oli mahdollisuus osallistua Museu de la Terissa deQuartin järjestämään työpajaan ja näyttelyyn pari vuotta sitten.

Mustasavukeramiikan perusmuoto on primitiivipoltto, jossa usein kiillotetun esineen pinta kovetetaan ja savussa värjätään. Sen toinen muoto on hapeton poltto, jolloin uuni suljetaan hapelta, jolloin palaminen imee hapen ei uunin ilmasta, vaan itse esineestä ja sen pinta pelkistyy.

Nyt tämä joukko tuo Catharina Kajanderin johdolla Quartissa valmistuneita teoksia kesän näyttelyn keramiikkaosaston pesämunaksi. Näyttelyryhmään on otettu mukaan myös muita mustasavukeramiikkaa tehneitä tekijöitä. Ryhmä valmistaa uusia teoksia ja järjestää työpajoja ja mustasavupolttoja kesän aikana.

Näyttelyn mustasavukeramiikan osaston 13 taiteilijaa ovat: Antonio Altarriba, Marika Jensen, Catharina Kajander, Aura Kajas, Miia Kallio, Antero Kare, Pirjo Lautiainen, Axel Lyytikkä, Arja Martikainen, Maarit Mäkelä, Leena Mäki-Patola, Mira Niittymäki ja Nora Paakkanen.

Someron kaupungin Suviheinäviikot -kulttuuritapahtumien yhteydessä Kivimeijerillä järjestetään kolme yleisöluentoa 26.6., 3.7. ja 10.7.

Rakufestivaalien päivämäärät ovat 12.-14.7.

Näyttely auki joka päivä 12.-18.00. Liput aikuiset 10 €, nuoret 5 €, lapset alle 7 v. 0 €.