BORABORAN TANSSITUNTI

Someron Kivimeijeri 17.6.-20.8.2023

Elegantti värikäs lasivarsi kasvaa pallokukkia (Alma Jantunen). Tähän poseidonin maisemaan ilmestyvät asennoilla keikaroivat metallijalkaiset lasihahmot nenäkoruineen (Johannes Rantasalo). Ne saavat palvelua klassisista suurista helmeilevien juomien keramiikkaruukuista tai joutuvat tyytymään haljenneiden tyhjyyteen (Jari Vesterinen).

Siirrytään pitkään aikaan, geologiaan ja siihen kivikaudella ilmestyvään ensimmäiseen kuvaan (Antero Kare). Täällä savi muotoillaan kuin Morandin lasipulloiksi, uunin kuumuudessa se kivettyy ja lopulta halkeilee seinälle Ajan virraksi (Pekka Paikkari). Silmuihin, versoihin ja puihin sisältyvä symboliikka (Mari Paikkari) on ehkä yksi osa teosta, josta emme vielä tiedä mitään: isä ja tytär toteuttavat yhteisteoksen joka valmistuu näyttelyn avajaisiin.

Eteemme asettuu palavan pääkallopuun valaisemaan maisemaan puupyssyin ja jousin aseistettu poikajoukko (Jarmo Mäkilä). Poika/pojat on joutunut haukan ja vuoristopukiksi naamioituneen puhutteluun tässä risukkojen ja epäpaikkojen sumuisessa maisemassa, jota painaa harmaus, pelko, pakonomaisuus, oudot rituaalit ja näköalattomuus.

Joudumme epätietoisuuden sietämisen testiin. Lasi on värikäs, kaunis, elegantti. Anagama -uunista nostettu ruukku tulee suoraan antiikista.  Metalli on steampunk, lasi soul ja funk. Posliini tekee oksan ja viittaa, niinkuin pojatkin, tuntuu kuin: “He tietävät jotain mitä me emme näe…”.

Yritämme törmäyttää kauniin ja ruman, psykologian ja sosiologian, ja sijoittaa ne sekä nykyhetken faktoihin että ajattomuuden kertomuksiin. Taidehan on oma todellisuutensa jossa mitä tahansa voi tapahtua.

BORABORAN TANSSITUNNIN tekijöiden taustoja:

Alma Jantunen, Lasisirkus, Nuutajärvi

Antero Kare, Someron Kivimeijeri

Jarmo Mäkilä, Myllypuron ateljee

Mari Paikkari, Keravan Savio

Pekka Paikkari, Arabian Taideosastoyhdistys

Johannes Rantasalo, Lasisirkus, Nuutajärvi

Jari Vesterinen, Lasi- ja keramiikkakeskus Kuu, Mallasjoki

 

BORABORAN TANSSITUNTI -näyttely

Someron Kivimeijeri 17.6.-20.8.2023

BORABORAN TANSSITUNTI on viidestoista Someron Kivimeijerin suuri näyttely.

RAKUFESTIVAALI 14.-16.7. on yhdeksäs keramiikan, tulen, savun ja aineen olomuodon muuttamisen polttojuhla. Muu kurssiohjelma yhdistyksen sivuilla www.someronkivimeijeri.fi.

Avoinna joka päivä 12.-18.00 10/5/0 €