Valolasipesä
-näyttely

16.6-19.8.2018

16.6.-19.8.2018 Someron Kivimeijerillä

Valolasipesä-näyttely

Ampiaisen valepesä, valolla maalatut muotokuvat, raffinoitu lasi, muinaispeura, maakuopassa poltettu savi ja luontoon jätetty kalastajamökki kohtasivat, syntyi VALOLASIPESÄ.
Näyttely on kymmenes ohjelmassamme ja tekijät ovat valokuvaaja Stefan Bremer , lasitaiteilija Markku Salo, taiteilija Antero Kare, arkkitehti Panu Kaila ja keraamikot Pirjo Lautiainen, Mari Pirkkanen ja Marika Jensen.

Markku Salo on tunnettu teknisesti monipuolisesta osaamisestaan sekä varsinkin lasin osalta epätavallisen suurista teoksista. Nämä piirteet tulevat hyvin esiin vuonna 2015 valmistuneessa mittavassa julkisessa teossarjassa, joka on sijoitettu Tampereen yliopistollisen sairaalan Dialyysikeskukseen. Tässä neljään kerrokseen ja yhteentoista teokseen jakautuvassa Veden tarinoita -teoskokonaisuudessa on nähtävissä sekä monumentaalisen kokoisia että pieniä, intiimejä teoksia.
Kivimeijerillä Salo yllättää. Hän on perustanut Nuutajärvelle pronssivalupajan ja lasin lisäksi hän tuo kokonaisuuteensa myös muita metalleja monumenttikoossa. Salo on palkittu vuonna 2015 valtakunnallisella Kaj Franck -muotoilupalkinnolla.

Raivo ja haltioituminen oli Stefan Bremerin näyttelyn nimi Valokuvataiteen museossa. Juuri sitä hän tekee: heittäytyy kontrasteihin ja iskee voimalla, melkein kuin kivinyrkillä. Nuorisokulttuurin yhteisöllisyys Helsingin rautatieasemalla tai Mies ja Nainen sarjojen henkilökohtaisuus alleviivaavat elämän moninaisuutta ja rikkautta aina myyttisyyden ja alitajunnan ulkopuolelle. Bremer on saanut valtionpalkinnon, Helsingin kulttuuripalkinnon ja toiminut taiteilijaprofessorina.
Gobi on uusista sarjoista toinen, 13 kilometrin korkeudesta Kiinan ja Siperian yllä kuvattuja aavikoita. Toinen on sarja abstrakteja kokeiluja jossa Bremer venyttää valokuvauksen aikakäsityksiä ja tutkii maailmaa eri mittakaavojen kautta. Kuvissa esinemateriaalina on kaikkea pölystä ruutiin, kokeiluissa Bremer havannoi miten erilaiset nesteet sulautuvat ja sekoittuvat toisiinsa.Tuloksena on tiloja ja näkyjä joissa lähikuva vaihtuu hetkessä avaruudelliseen äärettömään.

Viisikymmentä viimeistä vuotta – kalastajamökki palaa luonnon kiertokulkuun on arkkitehti Panu Kailan valokuvaprojekti. Talotohtori on kuvannut Turun saariston kalastajamökin vähittäistä tuhoutumista vuodesta 1968.

Keraamikko Mari Pirkkanen voitti Tampereella Suomen kädentaitomessuilla Vuoden uutuustuote 2017 palkinnon teoksellaan Ampiaisen valepesä. Ampiainen on reviiritietoinen eikä perusta pesää paikkaan jossa jo on yhdyskunta. Pirkkasen 50 keramiikkapesää näyttelyn katossa pitävät hienot hyöty-yhdyskunnat meijerin seinien ulkopuolella.

Antero Kareen muinaisteorioissa toinen laumaeläin, peura, oli suomalaisten syy muuttaa maahamme. Lascauxin luolamaalausten tekijät elivät pääasiassa peurasta. Ihmiset seurasivat sitten jääkauden sulamisreunaa peuralaumojen perässä sekä etelästä että idästä yhä pohjoisemmaksi. Kare rakentaa meijerin jäähuoneesta oman pimeän Luolansa jossa seikkailevat historian myyttiset eläinsankarit.

Someron Kivimeijeri on alusta lähtien järjestänyt kursseja valokuvauksesta, maalauksesta ja viime vuosina etenkin keramiikasta. Näyttelyssä Pirjo Lautiainen ja Marika Jensen edustavat alueen aktiivisia keraamikkoja. Tämän kesän erikoisuus on koeluontoisina toteuttettavat maakuoppapoltot, joissa alueen kuuluisa savi yhtyy mineraaleihin, orgaanisiin bioaineisiin, lämpöön ja kuumuuteen.

Kuvagalleria
Klikkaa kuvaa

Avajaiset
lauantaina 16.6.kello 15.00

Kurssit
www.someronkivimeijeri.fi

Aukioloajat
joka päivä 12.00-18.00

 

Pääsymaksu
Aikuiset 5 €, nuoret alle 18 v. 3 €,
lapset alle 7 v. ilmaiseksi

Lehdistö / Press
Lehdistötiedote
Kuvia taitelijoiden esittelysivuilla