PAIMIONJOKI –NÄYTTELY

17.6.-13.8.2017 Someron Kivimeijerillä

Someron Kivimeijerin yhdeksännen näyttelyn teema on Paimionjoki. Paimionjoki on 110 kilometriä pitkä Varsinais-Suomen suurin joki ja yksi merkittävimpiä kulttuuriympäristöjämme. Suomusjärven kulttuuri kivikaudelta, Hämeen Härkätie keskiajalta ja lukuisat kartanot nykyhetken taustalla kertovat alueen erityisyyden.

Näyttelyn rungon muodostaa valokuvaaja, taiteen tohtori Tapio Heikkilän sarja Paimionjoen sillat; kaikki Paimionjoen 50 siltaa kuvattuna kahdeksasta eri näkökulmasta, yli 400 kuvaa, GPS –tiedot tilastoituna, niin että sama voidaan toistaa kymmenen tai sadan vuoden kuluttua. Heikkilä edustaa sekä dokumentaarista että käsitetaiteellista perintöä, jossa maisema-analyysin perustana ovat valokuvat.

Tarja Trygg sijoittaa neulanreikäkameransa veden ääreen. Valotusaika sattaa olla kaksi kuukautta, joten filmille tarttuu maapallon kierto auringon ympäri värikkäinä valokaarina. Solarigrafit ovat suurien liikkeiden dokumenteja, ja etenkin maaluksellisia ja lyyrisiä, visuaalisuuden rikkautta.

Anu Osva on antanut installaationsa nimeksi Paimionjoen vesi.  Vesinäytteiden pienet ötökät videokuvataan mikroskoopissa ja heijastetaan maalauselementtien päälle.

Muinaisen kalliotaiteen vesisodonnaisuus etenkin pohjoisella pallonpuoliskolla on tiivis. Niinpä tämä yksi Antero Kareen pääteemoista on tuonut hänen maalauksiin ja reliefeihin myös  jokiuomat, jotka yhdessä luonnon- ja maiseman ilmiöiden kanssa muodostivat muinaiset ympäristötaideteokset. Monumentaalinen  Kalaparvi 3500 kaloineen tuo veden käsinkosketeltavaksi.

Muita taiteilijoita ovat Maria Jauhiainen,  Marika Jensen, Catharina Kajander,  Pirjo Lautiainen, Nora Paakkanen ja Stuart Wrede