Märkäkiiltokäsite -näyttely 17.6.-7.8. 

MÄRKÄKIILTOKÄSITE –NÄYTTELY 17.6.-7.8.

Märkäkiiltokäsite -kesänäyttely on yhdistyksen kahdeksas ja seuraa muotoilun, valokuvauksen ja kuvataiteen yhdistämisen linjaa. Osallistujat: taiteilija Jan Olof Mallander, kuvanveistäjä Aaron Heino, valokuvaaja Annabelle Antas, taiteilija Antero Kare, taiteilija Maria Jauhiainen ja ryhmä keraamikkoja.

Käsitetaiteen pioneeri, fuusioprosessori Jan Olof Mallander esiintyy valokuvilla. Hänen aihevalintansa toimivat niinkuin käsitetaiteilijalle kuuluu, yhdistävät täysin erilaisia lähtökohtia: buddhalaisia munkkeja, jazzmuusikoita konsertissa, poika pyöräilemässä lumessa, ystäviä hassuttelemassa, henkilökuvia hänelle tärkeistä ihmisistä, jne.

Annabelle Antaksen valokuvat ovat puolestaan suoraviivaisia. Hän kuvaa 1860-luvun märkalevytekniikalla vanhantyylisiä nykymuotokuvia. Suoraan emulsioon valotettava teos reagoi vain siniseen ja ultraviolettiin valoon, joten tuloksena on visuaaliselta asultaan hyvin erilainen originaali kuin nykyvalokuvat. Kuva on kehitettävä saman tien, kohdehenkilö aivankuin sijoitetaan suoraan historiakirjaan.

Kuvanveistäjä Aaron Heino tunnetaan taitavasti hiotuista ja orgaanisia muotoja käyttävistä vapaista veistoksista. Kiiltävä metalli yhdistyy eri valoissa väriä vaihtavaan maaliin, alkueläintä tai kehon osaa muistuttavan mielikuvitusolion ihona. Rikas väritys, peilimäiset pinnat ja epätavalliset muodot lataavat nämä energiakeskittymät täyteen optisia efektejä ja outojen perspektiivien tiloja. Aaronilla on juuri tekeillä Helsingin kaupungin taidemuseon Kalasataman kilpailun lopullinen luonnos.

https://i2.wp.com/www.someronkivimeijeri.fi/wp-content/uploads/2016/04/Mallander-Dia6bA.jpg?resize=300%2C200
https://i2.wp.com/www.someronkivimeijeri.fi/wp-content/uploads/2016/04/Aaro-Heino1185net.jpg?resize=300%2C200
https://i1.wp.com/www.someronkivimeijeri.fi/wp-content/uploads/2016/04/KALKAR.jpg?resize=300%2C200

Lontoon Royal College of Artista valmistunut taiteilija Maria Jauhiainen on edustettuna monissa kansainvälisissä museokokoelmissa, mm. New Yorkin MoMA, Lontoon V&A, Pariisin Musée des Arts Decoratifs. Meijerin entiseen hapon herättämöön hän valmistaa keramiikasta ja metallikoruista Kesäretki –installaation. Muinaisuus jyllää meijerin entisessä jäähuonessa, Antero Kare tekee sen pimeäksi luolaksi, jossa hirvet, peurat, joutsenet ja kalat seikkailevat.

Yhdistys on järjestänyt legendaarisiksi muodostuneita keramiikkakursseja. Keramiikka on hyvin esillä tämänkin kesän näyttelyssä valikoimalla meijerin toimintaan osallistuneiden keramiikkojen uusia töitä: Catharina Kajander, Pirjo Lautiainen, Marika Jensen, Nora Paakkanen, Petra Jäppinen, Ismo Jokiaho.

Taitelijasivut:
Antero Kare
Aaron Heino
Maria Jauhiainen
Jan Olof Mallander