Koivubarokki
-näyttely

KOIVUBAROKKI NÄYTTELYLLE JATKOAIKAA SUNNUNTAIHIN 25.8. ASTI. JOKA PÄIVÄ 12.-18.00.

Kymmenes Someron Kivimeijerin supernäyttely -kuvataiteen, muotoilun ja valokuvauksen yhdistelmä – nuolee jokaiselta särmältään taidealojen määritelmärajoja, tarinan voittaessa.

Sairaalarakentamisen uusi trendi taiderakentaminen antaa odottaa suurinta tähänastista yllätystä Mikkelin keskussairaalan perhetalon avajaisia kesällä: 2400 neliömetriä lasitaidetta, kuuden kerroksen korkeudelta, koko rakennus peitetty Koivupuisto -taideteoksella. Lauri Nykopp kuvaa teostaan: koitan sanoa, että maapallo on ihmeellinen paikka… satupuistossahan voi lentää valtavia perhosiakin… mielikuvitus ja faabelit. Kivimeijerissä Nykoppin kuvakertomuksia nähdään sekä lasisina että grafiikkana.

Toinen faabelien rakentaja on valokuvaaja Ilkka Halso. Jos Nykoppin Koivupuisto on tekovaiheessaan sisällöltään valtava kuvatiedosto, niin ovat Halsonkin teokset. Ne ovat yhdistelmä todellisuuden kamerakuvaa ja hänen itse niihin kehittämiänsä teknologiakuvitelmia. Luonnon ja ihmisen suhdetta tarkastellaan tieteen sävyttämien linssien lävitse. Klassikkoina pidetään hänen näyttelykokonaisuuksia Evoluutio, Kulttuurimaisema, Anatominen Kabinetti, Kaivauksia, Restauraatio, Luontomuseo, Naturale ja viimeisimpänä Maiseman anatomia.

Kivimeijerin työsymposiumien teemana ovat olleet erilaiset työmenetelmien yhdistelmät, etenkin keramiikan ja veistoselementtien. Lasi kiinnosti jo viime vuonna ja nyt näyttelyyn osallistuu Nuutajärven lasikylästä Janne Rahunen. Hän oli mukana viime vuonna avustamassa Markku Salon upeaa lasin ja pronssivalujen esittelyä. Janne tuo mustaa lasia, ja lasinpuhalluksen erikoistekniikan reticello -teoksia.

Jari Vesterisen keramiikka on vakaan arkaaista ja tasapainoista. Vesterinen on toinen Keramikkakeskus Kuun voimahahmoista. Mallusjoelle rakennettiin Suomen oloissa ainutlaatuinen kiinalais-korealais-japanilaistyylinen anagama -uuni, sen pituus on seitsemän metriä ja sisäkorkeus korkeimmillaan 1,4 metriä, poltto kestää yhtäjaksoisesti neljä vuorokautta.

Myos Leena Juvosen Bourry box train kiln -uunia voidaan pitää oloissamme erityisenä. Sivukuvassa se on kuin vanha höyryveturi, korkea piippu, poltettaville esineille pitkä laatikko ja takapäässä puupolttouuni. Juvonen yhdistää esineisiin kuvia, jotka hän painaa savelle rautaoksidilla ja savilietteillä, jälki on alkukantaisen polttomenetelmän aikaansaamana vahvan rustiikkia nostalgiaa.

Ismo Jokiahon tarinahahmot ja öhköt ilahduttavat toista kertaa näyttelyämme. Jokiahon teatterimaiset tilanteet syntyvät mielikuvitusmaailmasta ja ovat kuin sekoitus elokuvateollisuutta ja keramiikan käsityötä.

Biotaiteen pioneerina ja muinaistaiteen aiheiston nykyaikaistajana tunnettu Antero Kare jatkaa materiaalikokeilujaan keramiikassa. Suurien peuranpäiden lisäksi esille saadaan aivan uusimmat Someron Kultelan saven värikkäät veistospoltot. Kivimeijerin alla on Paimionjoen laakson savea 40 metrin syvyydeltä.

Näyttelyyn liittyy jo perinteeksi muodostunut RAKUFESTIVAALI. Rakupolttajat kokoontuvat kolmeksi päiväksi yhteisin juhlapolttoihin 12.-14.7.

Someron Suviheinäviikkojen aikana heinäkuussa järjestetään luentoja ja taiteilijaesittelyjä, tiölaisuuksiin vapaa pääsy:

2.7.  ti klo 18.00 Valokuvaaja Ilkka Halso: Maiseman anatomia.

4.7. to klo 18.00 Taiteilija Lauri Nykopp: Koivuja ja taikoja – Mikkelin Perhesairaalan Koivupuisto -teoksen taustaa.

10.7. klo 12.-18.00 Kuvataiteen päivä, Helen Schjerfbeckin syntymäpäivä. Keraamikko Leena Juvonen rakentaa veistosta uunipihalla. Luento 18.00, Leena Juvonen: Puupolton vaikutukset savimassaan.

12.7. klo 12.00 Keramiikan puu-uuni.Ilkka Harjola Varnia Oy.

13.7. klo 14.00 Kiinan terrakotta-armeija. Taiteen maisteri Helena Saarikoski.

14.7. klo 14.00 Krokodile skin –rakupolton lasitusmenetelmä. Keraamikko Pirjo Lautainen.

12.-14.7.  Jari Vesterinen: Rakupolttoja.

Näyttely on saanut jatkoaikaa sunnuntaihin 25.8. asti. Avoinna joka päivä klo 12.-18.00.

Avajaiset
lauantaina 15.6. kello 15.00.

Kurssit
www.someronkivimeijeri.fi

Aukioloajat
joka päivä 12.00-18.00

Pääsymaksu
Aikuiset 5 €, nuoret alle 18 v. 3 €,
lapset alle 7 v. ilmaiseksi

Lehdistö / Press
Lehdistötiedote
Kuvia taitelijoista tulossa. Sivustoa päivitetään.